A Kromatok

Go down

A Kromatok

Témanyitás  Tiarnaí on Csüt. Márc. 09, 2017 6:34 pm

Alapismeretek:


Faj: Kromat
Származási világ: Shandara
Főváros: Drakn
Államforma: Teokrácia
Vallás: Drakonátus
Mágikus képesség: Minden elemi mágia

Megjelenés: A legmagasabb egyének csak ritkásan súrolják a 170cm-t, míg alacsonyabb társaik 160cm-től kezdődnek. Ez a két érték természetesen eltolódhat, de általában nem nőnek a Kromatok ennél magasabbra, vagy maradnak ennél kisebbek. Bőrük enyhén rozsdaszínű, köszönhetően annak, hogy Shandarán a dzsungelek dominálnak. Hajukat a szokásaikhoz híven hordják, akár hosszan lelógva, kopaszra borotválva, esetleg rasztásítva, esetleg egyéb gyöngyöket, tollakat vagy ékköveket fonnak bele. Ruházatuk a törzsekre jellemző poncsó, melyet olyan mintázatokkal, és színekkel ékesítenek, amely mágiaágazatot használnak.

Jellem: A Kromatok megrögzött vallási fanatikusok. Szerintük minden a Sárkányoknak köszönhető, és csak akkor élhetnek boldog életet, ha sokat imádkoznak hozzájuk, és áldozatokat ajánlanak fel a Hatalmasoknak. Az áldozatok lehetnek akár ételek, akár élőállatok, de nem vetik meg az emberáldozatokat sem. Sőt egyes alkalmakkor, szinte már ünnepnek számít egy-egy fiatal lány kivégzése a főtemplom tetején.
Ahogyan az ő kisé visszamaradottabb társadalmuknál, az áldozás is egy létező és természetes dolog, úgy a rabszolgatartás is. Szóval nem meglepő dolog, ha Domhan utcáiról el-el tűnedeznek az ott élők, hogy később egy templom építésén dolgozzanak… megláncolva persze.


Várható életkor: 90 – 140 év
I. Földrajzi adottságok:

Shandara egy hatalmas esőerdő, hatalmasra nőtt fákkal, és gyér aljnövényzettel. A napfény, noha átszűrődik a fák hatalmas levelein, sohasem elegendő, hogy a földön a kisebb növények megéljenek, így a Kromatoknak alkalmazkodniuk kellett mindezekhez.
Az állatvilág egy eléggé színes pontja Shandarának, hiszen az itt élő teremtmények szinte mindegyike színpompás szemet gyönyörködtetően egzotikus, de persze ugyanilyen veszedelmes is. Csak nézzünk meg egy Federint amint éppen a magasban szárnyal, és teljes testével szinte eltakarja a napot, vagy akár egy Sharimant amint a prédájára vadászik.
Shandara erdeinek a mélyén van egy hasadék amelyet, Tiarnaí hozott létre véletlenül, mikor a portálok nyitásával próbálkozott. Ezen a hasadékon keresztül juthatunk el Bheit kietlen pusztaságára, az elementálok hazájába.

II. A Kromat kultúra:

A Kromatok talán leginkább az általunk megismert Maja, vagy Inka törzshez hasonlítható, holott korántsem az. A Kromat kultúrában a legnagyobb szerepet a Srákányok Istenként való imádása teszi ki, hiszen szerintük, minden nekik köszönhető, és csak akkor érhető el a teljes boldogság, ha az életünk minden percét a Hatalmasokhoz imádkozva töltjük. Persze a Kromatok közt is vannak feketebárányok, akik kevésbé vallásosak, de a nagytöbbségre ez a jellemző.
Ezen faj képviselői, noha biológiájukban nem teljesen, de egy kicsit eltérnek a normáltól. Hiányzik ugyanis a Májuk illetve az epéjük. Ezt a két létfontosságú szervet egy harmadik Kamurinak nevezett puha, szivacsszerű belsőséggel „pótolták”. Lényegében a Kamuri felel a testbe érkező méreganyagok megtisztításának, és a levegőben keringő egyéb szennyezőanyagokat is ez a szerv fogja fel. Mert, hogy a Kromatok nem képesek hasznosítani a levegőben található Nitrogént, így ha nem lenne ez a szervük, akkor szinte azonnal megfulladnának. A Kamuranak emellet köszönhetik, hogy sokkal ellenállóbbak a mérgekre, mint a többi faj képviselői.
A kultúra talán egyik leglényegesebb pontja nem más, mint a mágia. A Kromatok ugyanis rengeteg manával rendelkeznek, ami folyamatosan áramlik a testükben. A probléma ezzel, csak annyi, hogy nem tudják mindezt elemi mágiává transzformálni. A Kromat ugyanis biológiailag képtelen a mana hasznosításra. Viszont találtak megoldást erre a problémára. A Hasadékon átkelve, mely Bheit-be vezet, az elementálok őshazájába, ráleltek a titok nyitjára. Abban az esetben, ha megölünk egy elementált, annak a „lényege” visszaszáll a teremtmény szívébe, amely egy kristály. Ezt a kristályt a Kromatok beültetik maguknak, valamelyik olyan pontjukhoz, ahol egy vastagabb manaér fut. Ezzel a trükkel már képesek mágiát alkalmazni, hiszen a kristály átkonvertálja a manát, azzá az elemmé, amely elementált rejt a kristály magja.
Természetesen ennek is vannak hátrányai. A Test lassan elkezdi felvenni az adott természeti elem tulajdonságait. Például a tűzkristály esetében a Kroamt testhőmérséklete, az átlagosnál magasabb lesz, és mintha folyamatosan gőzt árasztana ki magából. A Földkristályt használók súlya megnövekszik, bőrük kiszárad, és érdes lesz, hangjuk rekedtessé válik.
De mindez csak néhány példa. Ami viszont a Kromatok közt főbenjáró bűnnek számít, az az, ha egy egyén több kristályt ültet be magának. És hogy ez miért is bűn? Nos így van leírva a bibliájukban. Azokat a hitetleneket, akiket többkristályosodáson kapnak, általában előszeretettel végzik ki szinte azonnal, vagy kérik meg a Saltusi lovagrendet, hogy segédkezzenek nekik, a felbujtók kézre kerítésében.
Hogy mi is tartozik bele a Kromat kultúrába még? A rabszolgatartás természetesen. Hiszen azok a lebegő templomok nem épülnek meg maguktól. A Kromatok nem látnak semmi kivetnivalót abban, ha egy Kadmet, vagy akár egy Domhani láncra kerül, és lesi minden kívánságát. Számukra ez a normális, noha soha meg sem fordul a fejükben, hogy domhani polgárokat, vagy más világ szülötteit elrabolják, és rabszolgává tegyék őket. Arra ott vannak a különböző Rabszolga kereskedők.

III. Építészet, és vallás

Shandarán az építészet az egekbe szökött. Szó szerint. A magasra nőtt fák miatt, a Kromatok kénytelenek voltak maguk és égi magasságokba emelkedni, hogy haszonnövényeket tudjanak termeszteni. Ezt a következőképpen érték el: A portálkapu megnyílása előtt leginkább fából épített kezdetleges létrák, és hidak kötötték össze az egyes épületeket, és a templomok is inkább csak kis szentélyek voltak egy-egy fa törzsére kötve. Miután a portál megnyílt, és a Kromatoknak a kezükbe jutott a kőfaragás művészete, és az építkezést is eltanulhatták akár a Saltusiaktól, akár a Domhaniaktól, akkor kezdődött Shandara virágkora. A fatákolmányokat lecserélték, hatalmas kőből épült viaduktokra a fák felett, melyekkel el lehetett érni a különböző tisztásokat, amelyek az erdőn keresztül megközelíthetetlenek. A kis szentélyeket impozáns kőből épített monumentális templomok váltották le melyek a Főpapok mágiájának köszönhetően több részre bontva lebeg, mint egy hatalmas kirakós darabjai. Ugyanez van a hatalmas hidakkal. Azoknak a lábai is mintha ostromgép törte volna szét őket, csak lebegnek a semmiben, mintha természetes lenne. Mindez természetsen lételeme a Kromatoknak, hiszen így mutatják ki az erejüket a világ többi fajának, és ezekkel az építészeti elemmel tisztelegnek a Sárkányoknak, amiért megáldották őket a mágiával.
Mindemellett a régi korból visszamaradt számukra a fafaragás, amelyet már-már szinte mesteri szinten űznek, noha a faragványaik eléggé szögletes motívumokat követ, és csak nagyritkán térnek ezek el, a vallási szimbólumoktól, és díszelemektől.
A vallás miatt a városok általában a templomokat ölelik körbe, és azok állnak minden esetben, a központban. Ennek a megszállottságnak az eredete visszavezethető egészen a Bheit hasadék megnyílásához, amikor is a Kromat népet megajándékozták a mágia használatával. Ekkor még nem voltak teljesen tisztában azzal, hogy mégis hogyan került ez ide, avagy kik is a bent élő teremtmények, de az évek alatt felülkerekedtek bizonytalanságukon, és átmerészkedtek a kapukon. Majd az első felfedezőkből lettek az első mágusok. Ezek az emberek, amikor beültették maguknak a Kristályt furcsa látomásokról kezdtek beszéli, egymástól függetlenül, de mégis ugyanarról. Egy hatalmas Éjfekete gyíklény, hatalmas szárnyakkal, és sárga szemmel tekintett le rájuk egy hegy tetejéről, és mindnek ugyanazt mondta:
„Ami egyeseknek hiba az másoknak megoldás. Ragadjátok meg ami adatott, és virágozzatok.”
Noha a szavakat kőbe vésve tartják számon a Kromatok, az értelmezése generációk óta másképp néz ki. Egyesek arra a következtetésre jutottak, hogy a Hatalmas világuralomra utasította őket, míg mások a megbocsájtás mintapéldájaként állítják be ezt a mondást. Innentől kezdve mondhatjuk az egységes Kromat nép virágzásának kezdetét.

IV. A Portál felfedezése, és az Inkvizíció

A portálkapu megnyílásának a napja, a Kromat naptár szerint az újév kezdete. A hatalmas enyhén narancsszínben pompázó kapu egy új világba invitálta meg őket, amely televolt értelmes létformával, kik csak arra vártak, hogy hitetlen szellemüket valaki megtérítse. Legalábbis ők így gondolták, de a Domhanon élők nem. Ennek a következménye az lett, hogy a Saltusi Lovagrend egy időre lekapcsolta a Kroamtokat Domhanról, amikor azok erőszakos hittérítésbe kezdtek. Ezek az akciók azóta sem tűntek el teljesen, viszont mára már emberségesebb keretek közé szorítkozott. A kromatok megkapták a lehetőséget, egy templom építésére Domhanon (noha ez nem lebeghet), és hogy a papok a megjelölt helyeken szónoklatot tarthassanak. Viszont mg mindig erősen figyelik őket, hiszen ismervén az inkvizíciót, eléggé gyorsan válnak békés fanatikusból megszállott mániákussá.
A domhani templomban székel az Inkvizíció és annak teljes kamarája. Az itt lévők feladata felkutatni a Lovagrenddel együttműködve azokat a bűnözőket, akik valamilyen oknál fogva ( általában mágikus okok miatt ) kicsúsznak a Saltusi igazságszolgáltatás kezei közül, plusz azokat a Kromatokat akik a hit ellen vétkeztek, szintén ide szállítják először, majd a későbbiekben a vétek mértékével egyenértékű büntetést szabnak ki rá Shandarán. Ez a kooperáció természetesen nem felhőtlen, elvégre egyik fél sem szimpatizál túlságosan a másikkal. A Kromatok nem szeretik, hogy a Saltusiak kutyaként tekintenek rájuk, és úton útfélen megpróbálják megláncolni őket, míg a Saltusiak az agresszív békességtörő térítést, és fanaticizmust nem nézik túl jó szemmel.

V. Hierarchia

A Kromat vezetés a Főpapok tanácsa, amely az öt fő elemet képviselő, és legerősebb varázshasználó papokból áll. Az ő feladatuk Shandara kormányzása, és a város ügyeinek intézése, illetve a vallás legrangosabb emberei is ők.
Alattuk helyezkednek el, de szinte teljesen egyenrangúak, a Holtak tanácsa, mely a három „elfeledett” elemhasználó papból áll. Ők felelősek azért, hogy Domhanon mindenkiről tudjanak, ők hallgatják ki a hitetleneket, és ők azok, akik a föld alatt munkálkodnak. Ha egy Holt keres fel téged, akkor tudhatod, soha nem látod ismét a napot.
A következőek a ranglétrán a Papok, akik a templomokat felügyelik. Mindegyikük erős varázsló, és elkötelezett híve a Sárkányoknak.
A papokkal egyen rangban jönnek az Főinkvizítorok. Ők azok, akik az eretnekség, és a bűn ellen harcolnak Domhanon, és Shandarán.
Utánuk jönnek a Harcosok, a Hívők, Térítők, Inkvizítorok és Tanulók. Ezek a címek lehet, eléggé eltérőnek tűnnek, de azok, akik ilyen címmel rendelkeznek, mind elismertek a Kromatok körében. A Harcosok azok, akik a vadászatért felelősek Shandarán, és azon kívül. Erős férfiak és nők, akik kezdetleges fegyverekkel vadásznak, és sok elismerést szereznek a családjuknak, és maguknak, ha nagyvadat ejtenek el.
A Hívők azok, akiket felkészítették a Bheit kapu átlépésére, és most várnak a beavatásra, hogy végre Tanulók lehessenek. A tanulók azok, akik túlélték a megpróbáltatásokat, és ahelyett, hogy kalandokat keresnének, továbbtanulnak Papnak. A térítők, azok, akik a tanulmányaik közben folyamatosan Domhan utcáit járják annak okán, hogy az Igaz hitet terjesszék a világban. És végül az inkvizítorok, akik feladták, hogy Tanulók lehessenek, és inkább csatlakoztak az Inkvizícióhoz, hogy a Hitüket védelmezhessék.
Ezen Kromatok alatt helyezkednek el az egyszerű munkásemberek, és szakemberek. Az ő munkájuk is megbecsült, de nem annyira, mint egy Hívőé, vagy Inkvizítoré.
És legalul találhatóak a nincstelenek. Ők azok a polgárok, akik nem értenek semmihez, kibuktak a templomból, vagy fogyatékossággal születtek. Ezekre a Kromatokra megvetéssel tekintenek a többiek.
Természetesen van ennél is lejjebb, de ezeket a rangokat egyöntetűen Hitetlennek nevezzük. Itt helyezkednek el a rabszolgák, a többkristályú Kromatok (akik nem sokáig élnek a cím megszerzését követően), és mindazok, akik elhagyták az Igaz hitet, és más istenséget vallást választottak. Ezeket az Kromatokat, mások bármilyen sértésért akár nyílt utcán is kivégezhetik, senki sem szól egy szót sem.Javasolt játéktechnika:


Kromat karakter esetében tisztában kell lenni azzal, hogy ezek az egyedek nem éppen a legintelligensebbek. Az életkörülményeik miatt, noha nem teljesen ostobák, de az alapvető tudástáruk eléggé szegényes. Viszont a vallásukról hetekig képesek beszélni, mintha csak egy öregapó mesélné az életének történetét. Megszállottak, és ez látszik nem csak a viselkedésükön, de a munkáikon is. Abban az esetben, ha egy Kromat megtalálja a hivatását, legyen az akár kertész, akár építész, teljes lelkéből csinálja, ami a feladata, és soha nem bánja meg a döntését. Fontos tudni, hogy a törzsek, noha egyesültek a nagytemplom megépítését követően, még mindig vannak ellentétek, noha ezek már nem nyílt harcokban mutatkoznak meg, hanem egyfajta rasszizmusként.
avatar
Tiarnaí
Admin

Hozzászólások száma : 25

Karakterlap
Név: Tiarnaí an Chéad
Rang: Világteremtő
Mana:
42/42  (42/42)

Felhasználó profiljának megtekintése http://domhan.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.