A mana, az elemi mágia, és a Kékacél

Go down

A mana, az elemi mágia, és a Kékacél

Témanyitás  Tiarnaí on Szer. Márc. 22, 2017 10:05 pm

A mana ebben a világban a legmeghatározóbb tényező, mind a mágusok, mind az egyszerű emberek számára. A mana egy fizikailag megfoghatatlan dolog. Színe leginkább az azúrhoz hasonlít, és folyadéknak nézheti az ember, noha igazából légnemű anyag. Minden lény, akik találkoztak sárkányokkal, rendelkezik a manával.
Biológiai szempontból a mana akár csak a vér, egy érrendszerben halad a szervezetben. Saját ere van, aminek két gócpontja van. Az első az agyban, míg a második a szívben található. Itt, is mint a vérnél, a szív pumpálja a manát keresztül a hálózaton. A mana kivetülhet a két tenyérnél és a két talpnál, mivel ezeken a pontokon apró medencék vannak az érben, ahova a mana gyűlik, mielőtt visszaindulna a test belsejébe. 
A mana kapacitása a fejben dől el, míg az ereje és az egyszerre felhasználható mennyisége pedig a szívben. Szóval egy mágusnak és egy harcosnak is fontos a testi-lelki erőnlét. Tudásunkkal, és az agyunk kapacitásának növelésével a koponyában lévő „medence” folyamatosan mélyül, ezáltal több mana fér el benne. Az erőnléti edzésekkel, a szív teherbírását fejlesztjük, így egy pumpálásra több manát képes a kezekbe/lábakba juttatni.
A manahasználatból adódik, hogy ki is képes használni a mágiát, és ki nem. A testben található manamedencék, kétféleképpen létezhetnek. Nyitott, vagy zárt állapotban. Azok akik a zárt manamedencével születtek, nem képesek a manájukat kivetíteni, így csak a testükbe képesek a saját erejüket koncentrálni. A mágusok, viszont a nyílt medencék
miatt csak kifelé a külvilágba tudják kibocsájtani a manájukat. 
Elképzelhető, hogy talán már fel is merült a kedves olvasóban: hogyan használhatná a saltusi a manáját, ha egész életében kékacéllal érintkezik? 
A Válasz egy kicsit bonyolult és magyarázatra szorul. Mint tudjuk, a saltusiak rendelkeznek egy bizonyos mértékű mágiarezisztenciával, már csak azért, mert a saltusi patakok elég nagy koncentrációban tartalmazzák a fémet. Mivel egész életükben éri őket ennek a hatása, a mana némileg átformálódott a szervezetükben és kialakult az un. antimana. A név megtévesztő, ugyanis az történt igazából, hogy a kékacél által módosított mana elveszítette a pozitív pólusát, és csak taszítani képes. 
Igen, pontosan, ez még egy rétegnyi mágia-ellenállást fog eredményezni. A saltusiaknak természetüktől fogva nincs sok manája, de ezt, csakúgy, mint az izomerőt, lehet növelni. Természetesen, ha egy saltusi erre a végső védvonalra utal, az ő manája ugyan úgy csökkenni fog, mint azé, aki támadja.
Érdemes megjegyezni, hogy az antimana ellenállása nem olyan erős, mint a kékacélé, úgyhogy igazán nem árt felvenni a standard láncvértünket, mielőtt mágikus trükkökkel dobálózó bűnöző elemek után vetjük magunkat...

A mágia elemi természetei: tűz; víz; föld; levegő; elektromosság; jég; hús; fény; sötétség; 

 A manának önmagában nincsen elemi természete, ahhoz, hogy elemi képességekkel ruházzuk fel, el kell sajátítanunk az adott elemnek az alapjait, amit választunk a varázsláshoz.
A Faeldek képesek alapból elemi mágiává konvertálni a manájukat, úgy ahogyan a Domhaniak is.
A Kromatok önmagukban nem képesek a Manát elemi mágiává konvertálni, hiszen nekik ez nem adatott meg. Így egy kerülőutat választottak, és elementáris kristályokat ültettek be maguknak, egy fontosabb manaérhez csatlakoztatva. Így a mana megváltoztatásáért a kristály felel.
Az Ark’Seguth faja csak jégmágiára képes, noha ezt a mágia ágazatot már csak igen ritkán gyakorolják, és rajtuk kívül senki sem képes ezt a fajta ágazatot használni!
A laerek esetében a Mágia egy igen érdekes módon működik. Mivel a Laerek második alakja, a Laestat megköveteli a mana használatát – ellenkező esetben az illető totálisan átadja a tudatát az állati énjének – így ők a manájuk nagyrészét, ennek a területnek szentelik. A mana különböző biológiai átalakulást tesz lehetővé a Laerek számára, azálltal, hogy az agyban lévő medence a négy agyféltek között megoszlik. Ezáltal a telített medencék képesek voltak átalakulni az idők során, és alkalmazkodni a Laerek biológiájához, azaz képesek befolyásolni a Laestat ént.

Bár a Laerek minden mágia nélkül is igencsak erős lények, mégsem vetik el a mana használatát. Sőt, igencsak nagy szükségük van rá, hacsak nem akarnak tömegvérengzésbe kezdeni. A probléma abból adódik, hogy az általános átváltozás után a Laestatok nehezen őrzik meg tiszta elméjüket- inkább ösztöni szinten reagálnak, semmint átgondolásból. Veszélyesek, akár még a barátaikra is. Viszont, ha átváltozás előtt a manát a feji medencébe vezetik, jó ideig meg tudják őrizni gondolataik tisztaságát. Azonban, a koncentrációs képességük percről percre csökken, és úgy egy-másfél óra után nem csak teljesen kimerítik manakészletüket, de a fejüket is újra elvesztik. 

A manát még egy esetben használják rendszeresen: a részleges átváltozáshoz. Ha egy Laer úgy akarja, nem muszáj teljes mértékben átváltoznia. Nem csak végtagjait, de csontjait, izmait, fogazatát, látását és szaglását is kölcsönözhetik másik alakjuknak. Hogy ne teljesen alakuljanak át, és az enyhe agresszív behatást is kiküszöböljék, manát használnak fel tudatosan- tudattalanul a folyamathoz. 

A tűzmágia maga a hő formázása, ami oxigénnel reakcióba lépve tűzként jelenik meg. A mágus képes a kezében vagy a lábában lévő Mana-medencéket felhevíteni, így mikor a manát kiengedi az egyből lángra lobban. Természetesen a manának adható forma, alak vagy utasítás mielőtt materializálódik, de ehhez sok gyakorlás és az elem természetének ismerete szükséges. 


A vízmágia mondhatni a mana részecskéinek összetapasztásából keletkezik. Mivel a mana egy légnemű anyag, ha kötést hozunk létre a részecskék közt, akkor folyékonnyá válik. Fontos, hogy ha vizet párologtatunk attól az nem fog manává változni, hiszen a mana az egy a testben termelődő anyag. 
A szélmágia az ellentéte a víznek. Itt a részecskék között minél nagyobb teret hoz létre a használó, és amikor kivetül a mana erős széllökésként jelenik meg. 
A földmágia, talán az egyik legnehezebb ágazat, hiszen a használatához materializálni kell a manát, ami nem is nehézségekkel jár. Először is egy helyre kell gyűjteni a részecskéket, és azokat annyira összepréselni, hogy amikor megjelennek leginkább kék színű kövekre hasonlítanak. Minél nagyobb koncentrációban sűrítjük annál inkább kezd a színe is és az állaga is földre vagy sziklára hasonlítani.
Az elektromos mágia is egy nehéz ágazat, és mind a két kéz (vagy láb) szükséges a létrehozásához. A jobb kézbe a pozitív, míg a balba a negatív töltésű manát gyűjti a használó, és mikor a két tenyerét közel viszi egymáshoz, elektromos kisülés jön létre.
A jégmágia pontosan a tűz ellentéte, hiszen itt a használó fagypont alá hűti a saját manáját, és azt veti ki.
Csak Ark'Seguthok használhatják!
A fény mágia is egy eléggé bonyolult dolog. Használata a szélmágiához hasonlatos. Itt a manát olyan állapotba hozza a használó, ami levegő hatására erős fény formájában vetül ki.
A technika ENGEDÉLYKÖTELES!
Az Árnymágia alapvetően eltér a többitől, mégpedig magában materializálódásában és működésében. A levegőbe kerülve a mana sötét, mindent elnyelő lágy, képlékeny, kocsonyás anyaggá válik, ami elemészt bármit, amivel kapcsolatba kerül, de a mágiahasználó keményebb formát is adhat neki (de gyurmaállagúnál nem lehet keményebb). Az árnyékmágus sötétben erősebb.
A technika ENGEDÉLYKÖTELES!
A húsmágiát egyesek nekromanciának is nevezik mert gyakorlatilag erről is van szó. Azok, akik ezt az ágazatot használják képesek a holttesteket bábként mozgatni. A mana itt mint egy láthatatlan húr behálózza a valaha élő szövetet és agyatlan bábbá varázsolja azt. Ezen mágia, nem csak a holt, de az élő szövetre is befolyással bír, bár olyankor leginkább csak a használóéra. Így a mágus képes akár a vérét is fegyverré alakítani, vagy egy hajszál segítségével, akár egy eltűnt teremtményt megtalálni.
A technika ENGEDÉLYKÖTELES! 
Természetesen az itt leírtak csak akkor használatosak, ha a semmiből kell megteremteni a varázslatot. Minden egyéb esetben, ha van a közelben az elemnek megfelelő tárgy vagy jelenés akkor lehet azt használni úgy, hogy a saját manánk mint egy katalizátor hozzácsatlakozik az elemhez. 
Pl.: egy tábortűzből ki tudunk nyerni tűzmágusként egy tűzlabdát mindenféle nehézség nélkül, de egy üres barlangban időre van szükség míg ugyanaz a labda megjelenik. 
 


 
A mana ebben a világban igazán meghatározó jelenség, és még a harcosok sem vetik meg a használatát. Hiszen a mana önmagában, ha kivetül, akkor csak elemi mágiaként képes megjelenni a levegőn. Viszont ez nem jeleni azt, hogy a szervezeten belül keringő manának nem lenne jelentősége. Azok, akik nem varázsolnak, vagy igazán elhanyagolható mágikus erővel rendelkeznek is megadatik a mana mindennapos használata egyfajta szteroidként. A manát képesek a medencéken keresztül a véráramba juttatni, így növelve a vörösvértestek oxigénkapacitását, és sebességét, illetve a reflexek és az izmok teherbírását. Minél több manát adagol az ember a szervezetébe annál nagyobb erőt képes kifejteni, sokkal gyorsabb lesz, és később fárad ki. Viszont amint abbahagyja a folyamatos adagolást, a szervezete elveszti a felpörgetett állapotát, és irgalmatlanul kimerül. Szóval a harcok végeztével az illető, aki erősített magán dupla olyannyira fárad ki, mint ha nem használt volna manát. Emiatt is körülményes a használata, illetve ha már egyszer belekezdtek az adagolásba nem érdemes megszakítani azt, hiszen a szervezet gyorsabban fárad el, és nem lesz képes ismételt teherbírásra egy ideig. A mana nem okoz károsodást a szervezetben, noha szteroidnak minősülő anyag, és versenyeken képesek kimutatni a jelenlétét. Ezzel a formában a harcos képes kékacél felszerelés forgatni, hiszen elég egy medencét szabadon hagyni ahhoz, hogy a szervezet megerősödjön. Emiatt új értelemet nyert az Achilles sarok, mivel a katonáknak csak az egyik lábát nem takarja kékacél vért, hanem csak kékre festett acéllemez. 

A gyakorlatban ez, egyfajta százalékos arányban jelenik meg a fórumon. A harcosok, akik a manájukat felhasználva erősítenek magukon, egyfajta behatárolható értékskálán belül fognak tudni mozogni. A karakter megalkotásakor, az elbíráló staff meghatároz két értéket. Az első a mana, a második pedig az erősítés százaléka. Ez a szám mindig azt jelzi, hogy a karakter a jelenlegi szintjén, mennyire is képes befolyásolni a testét. Minnél magasabb ez az érték, ő annál nagyobb erőse tehet szert, persze mana fejében. A harcosok, akárcsak a mágusok a manájukat áldozzák be ennek a "doppingszernek" a felhasználásához. 
A játéktéren ez úgy néz ki, hogyha sebességet szeretnél növelni akkor meghatározod, hogy mennyire (természetesen figyelembe véve, hogy mekkora a maximális százalékértéked). Majd azt is közlöd a mesélővel, hogy mennyi ideig szeretnéd fenntartani. Így ő ezeknek a tudatában fogja módosítani az aktuális manamennyiséged, hogy te is láthasd mennyit tudsz még használni.


 
A kékacél a Domhan világának egyik legmeghatározóbb nyersanyaga. A kék vasérc akkor keletkezett, mikor a sárkányok megnyitották a portálokat. Ez az anyag hatalmas mértékű mágikus affinitással rendelkezik. Hasonlatosak az arany- vagy ezüsterekhez, noha ezen anyag azúrkék színű. A bányászata egyáltalán nem körülményes, mintha egyszerűen csak vasércet bányásznánk. Ez a fém manából áll, mondhatni ez az egyetlen materializálódott formája a manának. Légnemű társával, úgy viselkedik, mint egy mágnes. Mind a két anyag mondhatni "azonos mágneses pólussal" rendelkezik, emiatt mikor közel kerülnek egymáshoz, a kékacél eltaszítja magától a manát. Szóval, ha egy mágus a kezébe vesz egy darab kékacélt, akkor nem lesz képes mágiát alkalmazni, mivel a tenyerében lévő medencéből kiszorul a mana, és elzárul a manaér. Ez a fém könnyen munkálható akár csak az acél, és nagyon alacsony koncentrátumban is képes védelmet nyújtani a mágiahasználók ellen. Páncélokat és töltényeket készítenek ebből az anyagból, tömege megegyezik a vaséval.
Az egyetlen kékacél lelőhely a világokban Saltuson található, ahol a mana az embertelen körülményeknek köszönhetően, tökéletes fémmé alakult, amely így bányászható.
avatar
Tiarnaí
Admin

Hozzászólások száma : 25

Karakterlap
Név: Tiarnaí an Chéad
Rang: Világteremtő
Mana:
42/42  (42/42)

Felhasználó profiljának megtekintése http://domhan.hungarianforum.com

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére


 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.