Kadmet Névadási segédlet

Go down

Kadmet Névadási segédlet

Témanyitás  Severtir on Kedd Márc. 21, 2017 4:36 pm

A kadmet nevek igazán egyszerű szabályok alapján épülnek fel.
A két legfontosabb szabály, amit tudni kell:
- Kadmet felfogás szerint az nem is tisztességes név, amiben nem szerepel legalább egy a következő hangok közül : /K/ /A/ /D/ /M/ /O/ /R/
- A vezetéknevüket pedig nem családilag öröklik. Tizennégy éves korukban kell törzsük nevének egy anagrammáját felvenniük.

Maguk a nevek elsősorban pergő és kemény hangokból épülnek fel, a magánhangzók pedig gyakran ismétlődnek meg, ezek közül is leginkább a mély magánhangzókat preferálják. Egy szótagba azonban mindig csak egy magánhangzó juthat, így nem kell bajlódniuk a diftongusokkal.
Réshangokat nem szeretnek használni a neveikben, tehát a /v/ /f/ /z/ és /j/ hangok nagyon ritkán fordulnak elő. ( Az /s/ és /sz/ hang ez alól kivételt képez.)
A nevek kivétel nélkül mássalhangzóra végződnek, mivel a magánhangzó végződések dallamos, könnyed hangzást adhatnának a szónak, amitől a kadmetek irtóznak.
Hangkészletük szinte egy az egyben megegyezik a domhani közös nyelvével, de bizonyos hangok hiányoznak, vagy csak átvett szavaikban használják.
Ilyenek a /cs/ /ny/ és /gy/ hangok.
A kadmetek gyakran öröklik elhunyt, hősies rokonaik és felmenőik nevét. De felemelkedettek nevét szigorúan tilos gyerekeknek adni, nehogy megsértsék az adott istent.

Példa:

TERKMAR MORDAT

Terkmar bizony büszke kadmet lehet, hiszen főistenének négy névalkotó hangját tudhatja magáénak. A keresztnévben emellett jól megfigyelhető az /r/ hang módosulása az utána következő /k/ hangnak hála. Ilyenkor ugyanis a szóbelseji /r/ hang a torokba csúszik át és csökken a pergése is.
A második mély magánhangzó is módosultan kerül kiejtésre. Mássalhangzókkal körbe fogva „hosszú” párjukká változnak. Az /a/ tehát egy rövid /á/ , az /o/ /ó/-vá, az /u/ pedig /ú/-vá alakulva ejtődik ki. Ez a szabály az első magánhangzóra nem vonatkozik, de több szótagból álló szavaknál a hátsóbb helyzetű mély magánhangzók szintúgy módosulnak.
Terkmar mellesleg a Damtor törzs tagja és ezt alakította át Mordat-tá.
avatar
Severtir
Admin

Hozzászólások száma : 35
Tartózkodási hely : Domhan

Karakterlap
Név: Sevetir
Rang: Apró Szerencsék Felemelkedettje
Mana:
1135/1135  (1135/1135)

Felhasználó profiljának megtekintése

Vissza az elejére Go down

Vissza az elejére

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
Nem válaszolhatsz egy témára ebben a fórumban.